Sitoutumista kestävän kehityksen tavoitteisiin

05.10.2023

25.9.2023 Joutsenon Opisto liittyi tuhansien toimijoiden kanssa maailmanlaajuiseen liputuskampanjaan näyttääkseen sitoutumisensa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun Agenda2030 saatettiin voimaan. Onkin siis oiva tilaisuus esitellä, mitä kaikkea Joutsenon Opistossa on tehty tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Joutsenon Opisto on kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos (OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaati). Saimme tämän osoituksen keväällä 2022 kestävän kehityksen jalkauttamisesta kokonaisvaltaisesti eri toimintoihimme. Päätehtävämme on opetus. Opetukseen kestävä kehitys on otettu mukaan jo usea vuosi sitten. Jokainen opiskelijamme tutustuu kestävään kehitykseen ja ekososiaaliseen sivistykseen lukuvuoden aikana. Ei siis ole väliä, mitä tulet meille opiskelemaan, kestävä kehitys tulee sinulle tutuksi. Kaikille opiskelijoille yhteisellä opintojaksolla nimeltä Yleissivistävät opinnot tutustutaan monipuolisesti kestävän kehityksen, ekososiaalisen sivistyksen, tulevaisuusajattelun, eettisyyden ja aktiivisen toimijuuden teemoihin. 

Opetuksemme kestävän kehityksen sisältö ei jää vielä tähän. Sisällytämme kestävän kehityksen teemoja jokaisen linjan omaan opetukseen. Opettajamme tekevät tiivistä yhteistyötä jakaakseen parhaat vinkkinsä, kuinka keke-teemoja voi huomioida esimerkiksi kielten tai kuvataiteen opetuksessa. Kirsikkana kakussa Joutsenon Opistolla on koko lukuvuoden mittainen linja, joka on rakennettu kestävän kehityksen ympärille. Edetään ekoina -linja pitää sisällään kestävien elämäntaitojen, hyvinvointitaitojen ja erätaitojen opettelua sekä luo ajan ja paikan pysähtyä pohtimaan omaa yhteyttä luontoon ja tulevaisuuteen.

Joutsenon Opiston muussa toiminnassa huomioidaan kestävä kehitys parhaalla mahdollisella tavalla. Meille arvo vastuullisuus on painavampi kuin talous. Toimimme tukeaksemme ekologista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Toki taloudesta on huolehdittava, jotta kaikki edellä mainittu on mahdollista. Keväästä 2023 lähtien opistomme on lämmennyt pellettilämpölaitoksen tuottamalla energialla. Tämän ansiosta lämmityksemme kasvihuonekaasupäästöt vähenivät vuositasolla noin 250 tonnia. Ruokapalveluissa olemme lisänneet kasvisruoan määrää ja hankinnoissamme korostuvat ympäristömerkityt ja kotimaiset tuotteet. 

Tiesitkö, että meillä voi opiskella myös suomen kieltä? Lukuvuosina 22–23 ja 23–24 meillä on ennätysmäärä suomen kielen opiskelijoita, suurin osa heistä on ukrainalaisia. Tarjoamme heille lounaan ja opetuksen, mikäli he eivät kuuluu kotokoulutukseen. Mielestämme tämä on vähintä, mitä voimme tehdä. Sosiaalinen kestävyys näkyy opistollamme vahvana yhteisöllisyytenä ja myötätuntokulttuurina. Meillä voidaan paremmin, sillä jokainen saa olla oma itsensä. 

Tässä oli muutama esimerkki Joutsenon Opiston kestävän kehityksen työstä. Paljon jäi kuitenkin kertomatta. Julkaisemme joulukuussa 2023 kestävän kehityksen toimintakertomuksen, josta voit lukea lisää keke-toimistamme. 

Lisää blogeja

3 vuotta sitten

Aikuisopiskelijan kokemuksia ja muistoja

Virpi opiskeli englannin perusopinnot ja huomasi vuoden jälkeen itsetunnonkin nousseen reilusti!

2 vuotta sitten

Joutsenon Opistolla sain keskittyä taiteen luomiseen mukavien kavereiden kanssa

Kuvataidelinjalla lukuvuonna 2020-2021 opiskellut Lotta löysi oman alansa ja pääsi opiskelemaan yliopistoon.

2 vuotta sitten

Joutseno

Vapaaehtoistyöntekijämme Anthony kertoo siitä, kuinka päätyi Suomeen ja Joutsenon Opistolle sekä ensimmäisien kuukausien kokemuksistaan.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista