Yleisötapahtumat ja esiintyjät 2024

Joutsenon Taidekesän avajaisjuhla
ti 25.6. klo 19

Joutsenon Taidekesän avajaisjuhlassa kuullaan nimekkäitä vierailijoita kun vierailevaksi puhujaksi saapuu meteorologi, tietokirjailija Kerttu Kotakorpi ja musiikkiesiintyjiksi sopraano Marika Hölttä ja pianisti Juuli Vaulasvirta. Avajaisjuhla on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Kerttu Kotakorpi on meteorologi ja tietokirjailija. Hän kokee tärkeäksi säästä, ilmastosta, luonnosta ja niiden muutoksista viestimisen. Hän on kirjoittanut muuttuvasta ilmastosta kertovan Suomen luonto 2100 - tutkimusretki tulevaisuuteen sekä omakohtaisen Minun luontoni. Rakastaa luonnossa liikkumista ja sen kuvaamista, erityisesti linnut ovat lähellä sydäntä.

Lappeenrantalainen koloratuurisopraano Marika Hölttä on tunnettu äänellisestä monipuolisuudestaan ja lavaheittäytymisestään. Hölttä on opiskellut klassista laulua sekä musiikkiteatteria Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa. Kilpailumenestystä Hölttä on saavuttanut Lappeenrannan laulukilpailujen 2019 toisella palkinnolla sekä toisella palkinnolla kansainvälisessä laulukilpailussa Havet's Röst vuonna 2018. Hän on laulanut monissa oopperatuotannoissa, suurten suomalaisten orkestereiden ja soittokuntien solistina sekä muissa konserteissa. Kaudella 2024-2025 Hölttää voi kuulla mm. Christinen roolissa kansallisoopperan Oopperan kummitus -musikaalissa.

Pianisti Juuli Vaulasvirta on valmistunut musiikin maisteriksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta 2020. Sitä ennen hän opiskeli Evaristo Felice Dall’ Abaco -konservatoriossa Veronassa ja Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Juuli on aktiivinen kamarimuusikko, joka on konsertoinut Suomen lisäksi ulkomailla. Hän on osallistunut useisiin valtakunnallisiin ja kansainvälisiin piano- ja kamarimusiikkikilpailuihin, joista mainittakoon Tallinnan liedkilpailut 2019 toinen sija, Helsinki Lied 2015 -kilpailun finalisti ja erikoispalkinto, Leevi Madetoja pianokilpailut 2015 erikoispalkinto ja Kuopion pianokilpailut 2011 kolmas sija.


Skeittarista katuvalokuvaajaksi
to 27.6. klo 18.30

Kasperi Kropsu on skeittari ja tunnettu uuden sukupolven katuvalokuvaaja. Kropsun tyyli on ajaton ja dokumentaarinen, ja hänen kuvansa kertovat usein kaupunkikuvasta ja -kulttuurista sekä ihmisistä ja ihmisten välisistä kohtaamisista. Kropsu on kuvannut myös mm. Marimekolle, Stockmannille, HSL:lle ja Valtionvarainministeriölle. Yleisöluennolla 27.6. kuullaan Kropsun tarina skeittarista valokuvaajaksi sekä hänen ajatuksiaan valokuvaamisesta ja omasta tyylistään.


Runovastaanotto kutsuu klovnin luo
ke 3.7. klo 19.00

Askarruttaako, ihmetyttääkö, onko sinulla pulma? Runovastaanoton ammattitaitoiset asiantuntijat antavat ohjenuoria poeettisesti. Klovnihahmot Dahlia Humus (Sinikka Lumiluoto) ja Gertrud Steinohr (Henna Hakkarainen) avaavat runovastaanoton, johon ihminen voi tulla kertomaan asiansa, mahdollisen kysymyksen tai vaivan. Runovastaanotolle voi yleisöstä tulla yksin tai yhdessä toisen kanssa.

Runovastaanotolle osallistuva saa lausuttuna ja kirjallisena poeettisen reseptin, joka on ns. instant- runoutta. Runovastaanotto on osallistava, yhteinen taidekohtaaminen, joka tuottaa kollektiivista iloa ja jakamista. Kohtaamisella, kuuntelulla ja hetkeen tarttumisella on keskeinen osa. Teatteriklovneria tuo tilanteeseen yllätyksellisiä elementtejä ja käänteitä. Sen kautta voi haastaviakin aiheita lähestyä ihmetellen, naurun puhdistavaa vaikutusta unohtamatta.

Esitys toimii myös drop-in -muotoisena eli yleisö voi tulla ja mennä mielensä mukaan Runovastaanoton aikana.
Työryhmä: Henna Hakkarainen, näyttelijä ja Sinikka Lumiluoto, esitystaiteilija.


Yleisöluento: Kirjailijan tieni
to 4.7. klo 18.00

Kirjailijavieraaksi saapuva Jari Järvelä on kotkalainen kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa romaaneja, novelleja, kuunnelmia, näytelmiä, librettoja ja matkakertomuksia. Kolme Järvelän romaaneista on ollut Finlandia-ehdokkaana. Hän kirjoittaa monipuolisista aiheista, niin graffititeemaisia dekkareita, romaaneja sisällissodan kokeneesta sukupolvesta, kuin valokuvauksesta. Järvelän tyylilajit vaihtelevat huumorista jännitykseen. Jari on innostava puhuja ja esiintyjä, joka pyrkii herättämään ihmisissä uteliaisuuden ja kiinnostuksen ympäröivää maailmaa ja muita ihmisiä kohtaan. Kirjalijavieraana Jari Järvelä kertoo työstään ja teoksistaan, minkä lisäksi tilaisuuden loppuun on varattu aikaa yleisökysymyksille ja -keskustelulle.


Stand up -ilta Ida Grönlundin seurassa
to 4.7. klo 19.30

Joutsenon Taidekesän Sinustako stand up -koomikko -kurssin osallistujat esiintyvät Ida Grönlundin kanssa! Illan aloittaa Stand up -lavoilta ja tv:stä tuttu Grönlund, joka toimii myös tapahtuman seremoniamestarina. Idan jälkeen lavalla näemme useamman stand up -kurssilaisen, jotka ovat neljän päivän aikana työstäneet omaa materiaalia ja harjoitelleet vitsien kirjoittamista Grönlundin ohjauksessa, toinen toisiaan sparraten ja yhdessä nauraen. Nyt on aika kokeilla, miten oma setti toimii yleisön edessä!


Lausuntaesitys: Lieveilmiö
ti 16.7. klo 19.00

Nainen on rakentanut unelmiensa talon rakastamansa metsän keskelle ja uskoo vihdoin olevansa onnellinen. Mutta onko onni juuri sitä, miltä se näyttää ja onko metsästä oikeasti enää mitään jäljellä? Lieveilmiö käsittelee nykyihmisen monimutkaista suhdetta luontoon ja onnen tavoittelua hinnalla millä hyvänsä.

Eeva Kaihola on vuoden 2024 Veikko Sinisalo -kilpailun finalisti. Veikko Sinisalo -kilpailuun voivat osallistua alle 30-vuotiaat lausujat/monologitaiteilijat, ja kilpailun finaali pidetään Kajaanin Runoviikolla 7.7.2024. Vuoden nuori lausuja -kilpailun järjestävät yhdessä Suomen Lausujain Liitto, Veikko Sinisalon stipendirahasto ja Kajaanin Runoviikko.

Esityksen runot/tekstit: Miia Toivio, Asuntomessualue, Sukupuutot, Teos, 2019. Eeva Kaihola, Tervetulosanat. Eeva-Liisa Manner, Kontrapunkti, Kirkas Hämärä Kirkas, Tammi, 1999. Pentti Saarikoski, Puut ovat kummallisesti, Valitut runot, Otava, 1974. Helvi Juvonen, Syysmetsä (Veikko Sinisalo -kilpailun Pakollinen runo). Eeva Kaihola, Oliko tässä joskus metsä? Pauliina Haasjoki, Silitettyäni Haltialassa puiden runkoja (Veikko Sinisalo -kilpailun Pakollinen runo). Kristiina Wallin, Juuri nyt kipu6 tarkoittaa irrallisuutta, Ilmaan uurtuva, Tammi, 2024. Miia Toivio, En vain päässyt koskettamaan sitä, Sukupuutot, Teos, 2019. Miia Toivio, Olen avannut lipukkeen ja ymmärtänyt mitä siinä lukee, sukupuutot, Teos, 2019. Mirkka Rekola, Että tämä aika olisi toinen, Virran molemmin puolin, WSOY, 2009.
 


Yleisöluento: Rocklyriikasta romaaneihin
ke 17.7. klo 19.00

Tämän illan kirjailijavieraaksi saapuu metalliyhtye Mokoman laulaja-lauluntekijä, rocklyyrikko ja kirjailija, joutsenolaislähtöinen Marko Annala.

Mokoma-yhtye kuuluu suomalaisen metallimusiikin suuruuksiin. Lappeenrantalaiset juuret omaava bändi on tehnyt jo 12 studioalbumia, akustisia levyjä, singelejä ja EP:itä. Annala on kovassa keikkaiskussa olevan yhtyeen laulaja-lauluntekijä ja arvostettu lyyrikko. Annalan luovat tekstit ovat taitavaa sanankäyttöä, jotka sisältävät mm. kielikuvia, mielenkiintoisia rakenteita ja vahvaa ilmaisua.

Annala on julkaissut kolme kirjaa; Värityskirja 2017, Paasto 2018 ja Kuutio 2020. Annalan teokset ovat saaneet myös huomionosoituksia: Värityskirja voitti Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon ja huomioitiin Vuoden rockteko -palkintoehdokkuudella, ja Paastolle myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto. Haastattelumuodossa toteutettavassa vierailussa puhutaankin hänen työstään kirjailijana ja lyyrikkona.


Lauluviikon opettajakonsertti
su 21.7. klo 19.00

Joutsenon Taidekesän lauluviikon opettajat ovat kansallisesti ja kansainvälisesti nimekkäitä klassisen musiikin ammattilaisia ja esiintyjiä. Opettajakonsertissa saamme nauttia korkeatasoisista esityksistä, jollaisia emme kovin usein pääse alueellamme kokemaan. Konsertin ohjelmisto vahvistuu lähempänä, joten seuraa Taidekesän yleisötilaisuuksien sivua.


Nuoret laulajat -stipendikonsertti
ma 22.7. klo 19.00

Nuoret laulajat -stipendikonsertissa esiintyvät Joutsenon Taidekesän lauluviikolle osallistuneiden joukosta valitut klassisen musiikin lahjakkaat nuoret laulajat.

Christian Engel, tenori ja Niilo Autio, piano
Emilia Haataja, sopraano ja Joona Uusitalo, piano
Janne Salmenkangas, baritoni ja Petja Ylärakkola, piano


Kesäillan kamarimusiikki
su 28.7. klo 18.00

Soitinten mestarikurssin opettajat
Joutsenon kirkko, Penttiläntie 2

Joutsenon Taidekesän soitinten mestarikurssien opettajat ovat maamme klassisen musiikin huippuja. Kesäisen sunnuntai-illan kamarimusiikkikonsertti on erinomainen tilaisuus nauttia näiden arvostettujen muusikoiden korkeatasoisesta konsertista. Konsertin tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä Taidekesän verkkosivuilla.


Mestarit ja kisällit
ti 30.7. klo 19.00

Soitinten mestarikurssin opettajat ja oppilaat esiintyvät.

Joutsenon Taidekesän soitinten mestarikurssit ovat täynnä upeita opettajia sekä nuoria lahjakkuuksia. Mestarit ja kisällit -konsertissa opettajat ja opiskelijat astuvat yhdessä lavalle luoden hienoja esityksiä täynnä olevan illan. Konsertin ohjelmisto varmistuu lähempänä, seuraa siis Taidekesän verkkosivuja. Tätä konserttia ei kannata jättää välistä!


Tuula Moilanen

ELÄIMELLISTÄ MENOA
Puupiirroksia ja pastellimaalauksia
24.6.-3.8.2024

Taiteilija Tuula Moilasen näyttely auki kurssipäivinä opiston ruokasalisssa ma-to klo 13-17.

Taidegraafikko ja kirjataiteilija Tuula Moilanen on Suomen Puupiirtäjien Seuran perustajajäsen, sekä Suomen Taidegraafikoiden ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen. Hänet tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirroksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli 20 vuoden ajan (1989-2012), jona aikana hän perehtyi syvällisesti maan kulttuuriin ja taide-elämään. Omassa tuotannossaan Tuula käyttää monipuolisesti japanilaista perinteistä puupiirrostekniikkaa ja sen sovellutuksia. Hän toimii myös freelance graafisena suunnittelijana ja kirjoittajana.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista